7 Aralık 2017 Perşembe

Yılın En İyi 100 Albümü / Part 1: 100-76


Bu yıl herhangi bir şeyin sonu gibi bir hissim yok açıkçası. Belli belirsiz bir şeylerin olup bittiği, çoğunlukla şaşkın, tarifsiz, tuhaf, kopuk bir zaman biriminin sözde son günlerindeyiz. Kendi kendime yazmaya, izlemeye bile yabancılaştığım, hiçbir şeyin yeterince farkında olmadığım "uyaran orgy'si" bir süreçti özelimde. Bazen sadece göz kırpıştırırsam yaşadığımın iknasına varırmışım gibi bir mecalden dışarıya taşanlara hoş geldiniz iyi ki.

Giderek cümlelerim azaldıysa da geleneği bozacak kadar yakmış olamam sanıyorum. Duymamak ve susmak ihtiyacındaki iyileşmeye dair olan umudun hakim olduğu bu 12 ayda kulağımdan girip hissizliğime his katan şeylerden yine önce burayı, sonra okuyanları haberdar etmek 6. yılında artık biraz borç. 

Her yıl yaptığım girizgah finali gibi yeni okuyucular için listeleme sistemini kısaca tekrarlayayım. Spotify'ın anlamsızca tükettiren keşif pratiğinde vakit buldukça, vakit beni buldukça yeni seslere kavuşmanın yanı sıra bu işi yapmaya ilk başladığımdan beri listemde olmuşların da yılıydı 2017. 100-76, 75-36, 35-1 olarak üç parçada geriye saydığım listenin gerisayımını başlatan ilk parçası genelde beğeni sıralamasından ziyade "bakın bunlar var" ihtiva eder; orta parçada ise artık biraz dinleme niceliği ve beğeni esası devreye girer; sona ve naçizane en iyilere akan parça ise bütün bir yılın belirleyicisi niteliğindedir. Bu yıl özelindeyse herkesin malumu albümlerden ziyade keşfe dayalı, paylaşıma açık sesleri baz aldığımı iliştireyim.

Tabii yine her zamanki gibi birkaç gün içinde yayınlayacağım son parçanın sonuna tüm listenin albüm ve favori şarkılarının bulunduğu Spotify linklerini de paylaşacağım.

Sanki yılın değil de mother!'ın son yarım saatinden hallice bir rüyanın bilançosu hisli listenin takibi için ben yine en samimi teşekkürlerimi edeyim. 

100. Poni Hoax Tropical Suite


Tür: French Electronica | Çıkış Tarihi: 3 Şubat

Tertemiz bir liste açılışı. Şarkıdan şarkıya değişen modu ve hangi köşeden ne çıkacağı belirsiz oyuncu huylu altyapısıyla yarı ölgün yarı dingin bir deneysel. Yılın başlarında Berlin u-bahn'larında seyrüsefer eşlikçiliği de yanıma kâr bıraktıklarından. 

Favori şarkı: The Music Never Dies
Film olsaydı: Lost in America

99. Blonde Tongues Safe Like Silk in Polyester Sheets


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 31 Ocak

Bol synth muhteviyatlı tarifinde artık çok sık rastlamadığımız 2000'ler-ortası naifliği ilk dikkat çeken oldu tabii. Artık çok sık rastladığımız bu sound'u ise ilk keşfedenmiş gibi yapmadan kendi hikayelerini anlatıyor sulardan serin. Geçen yıl ilk albümlerini çıkardıklarında radarıma girmemiş olması üzdü. 

Favori şarkı: Jane Walks the Universe
Film olsaydı: Meantime

98. Fionn Regan The Meetings of the Waters


Tür: Indie Folk | Çıkış Tarihi: 14 Nisan

Aslen en dinlediğim albümlerden biriydi bu yıl. Getirip götürdüğü yolların haddi hesabı olmadı ama listenin sentimental algoritmasının kurbanı oldu. Perde aralarından oda zeminine toz döken güneş ışığı hissiyle içeriye genleşti ay-be-ay. Cillian Murphy tuhafıyla Locke-vari çektiği tekli klibi biraz akıl fikir versin diyenlere: https://www.youtube.com/watch?v=AzUZhdVHSUo

Favori şarkı: Turn the Skies of Blue On
Film olsaydı: The Straight Story

97. Nikolaj Nørlund Skamskudte Fugle


Tür: Orkestral | Çıkış Tarihi: 12 Ekim

Olağanca Danimarka tasasızlığıyla ancak bu kadar derdo ve arabesk bir dünya yaratılabilirmiş. Kopenhag filarmonisini arkasına alarak asla anlamadığımız sözlerle en güzel cam kenarlarına yaraşmasını bildi neyse ki.

Favori şarkı: Progression
Film olsaydı: Krigen (A War)

96. Ian William Craig Slow Vessels


Tür: Experimental | Çıkış Tarihi: 5 Mayıs

Nasıl yük gemisi gibi oturdu kaburgaya belli değil. Thom Yorke ve James Blake'in seslerini birbirine tığlayan ara ses paletiyle nasıl da kazdı tünellerini beyin nöronlarına. Yılın altın klavye ödülünü başından yığmak ümidiyle. 

Favori şarkı: Arrive, Arrive
Film olsaydı: My Life as a Dog

95. Wolf Alice Visions of a Life


Tür: Alternative Rock | Çıkış Tarihi: 29 Eylül

Koca albümü upuzun bir koridorda hayaletten kaçarak kaydetmiş gibi tedirgin ama daha çok o hayalete aşık gibi sakin, acılı ve kösnül. 2015'te My Love is Cool albümüyle bazı anları hiç sıfır noktasına dönemeyecek raddede değiştirdiği doğru.

Favori şarkı: Sky Musings
Film olsaydı: Personal Shopper

94. Aquilo Silhouettes


Tür: Dream Pop | Çıkış Tarihi: 27 Ocak

Aşırı içli ağlak erkek duo'lara istifamı vermem Hurts'ün ikinci albümüne tekabül eder ancak burada bir şeyler olmuş, türler kırılmış, tümden gelinmiş tüme varılmış. Pop tınılarını folk'a yediriş derinliği gözden kaçsa kulaktan kaçmıyor. Duolandık. 

Favori şarkı: Silhoutte
Film olsaydı: My Own Private Idaho

93. Bubituzak Boyutlar


Tür: Psyhedelic Rock | Çıkış Tarihi: 27 Ocak

Uzay Yolları Taşlı'dan beri markajda kendileri. Lafazan lirikleriyle enstrumantal cümbüşleri bu kez çok daha ateşli ve zehir zemberek.  Gaye Su Akyol'un Hologram İmparatorluğu'na yeni yeni doymuşken onun üzerine kat çıkılmış gibi müzikal bir hisle dağa taşa tesiri zor olmadı. 

Favori şarkı: Olan Olur (feat. Gaye Su Akyol)
Film olsaydı: Solo Con Tu Pareja

92. Louise Burns Young Mopes


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 3 Şubat

Dream pop'un köpeği bir yıldı 2017. Yeni keşiflerden Louise faktörü de boş-yok albümüyle burada bizimleydi yıl boyu. Tuşlularından aksak kiklerine, oradan back vokallere çok sesli bir hücum cephesi olarak kayıtlara düşelim bunu da.

Favori şarkı: Storms (diyesim geldikçe Moonlight Shadow küsüyor)
Film olsaydı: Fish Tank

91. Broken Social Scene Hug of Thunder


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 7 Temmuz

Resmen beraber büyüdüğüm bir kolektif. Bir şekilde hep kırılma noktalarına denk geliyor olmaları biraz zarif biraz da şeref yoksunluğu net. Ve yine tüm anlamsızlığıyla kocca bir yaza ritm tutmaları karşısında son derece sakil ama mutluyduk.

Favori şarkı: Skyline
Film olsaydı: The Squid and the Whale

90. Horsebeach Beauty & Sadness


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 17 Mart

Horsebeach bu sükun, bu münzevi şarkılarla ne yapmak nereye varmak istemektedir. Yine bir boş-yok albümünde daha yılı erittik. Buz gibi bir günde tüm sokak planların iptal olmuş da odandan çıkmana gerek kalmamış albümü.  

Favori şarkı: The Highest Place
Film olsaydı: Akira Kurosawa's Dreams

89. The Shins Heartworms


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 10 Mart

Tüm zamanlar favorim shinlerin bu kadar geride olması travmatik bir deneyim olmakla beraber bariz tarz değişimleri gereği biraz hoşnut biraz kırık saçma sapan bir haldeydim. Eskiye rahmet okutan birkaç şarkıya rağmen halen içimde bir yerlere temas edebildikleri için müteşekkirim yine de.

Favori şarkı: Dead Alive
Film olsaydı: Children of Paradise

88. Teen Daze 
Themes for Dying Earth / Themes for a New Earth


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 10 Şubat / 10 Kasım

Yıl içinde yaptıkları iki albüm tam da isimlerinin önermesine denk düşen karamsar ve umutlu kontrastta nehir gibi akıyor. Tek başlarına da şahane bir dinlence konusuyken bütünlüklü olarak bir filmin iki ayrı chapterı kafasında daha efektif iyileştirebiliyor. En başından beri iyi ki hayatımdasın Teen Daze. 

Favori şarkılar: Dream City / Kilika 
Film olsaydı: Clouds of Sils Maria / La collectionneuse

87. Spoon Hot Thoughts


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 17 Mart

Dev endüstride kendilerine ait küçük bir adada müzik yapan çok ayrıcalıklı bir oluşum Spoon. Uzun aralarla çıkardıkları albümler de demlenme ve icra süreçlerine koca bir kalite dokunuşu olarak çıkageldi. Yeni albümleri de her bir şarkıya ayrı düşebilinecek, ayrı anlara atfedilebilecek yoğunlukta. 

Favori şarkı: Hot Thoughts
Film olsaydı: Dazed and Confused

86. Horse Thief Trials & Truths


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 27 Ocak

Ne varsa yine günbatımı tandanslı soundlarda var. Mevsimsel iniş çıkışların her birine kılıf niteliğinde fona pinlenebilen bir albümümüz daha zira. Sevgili at hırsızlarını ikinci albümlerinde radara alıyor ve future listelerde devamlılıklarını diliyoruz. 

Favori şarkı: Million Dollars
Film olsaydı: Desert Hearts

85. Eisley I'm Only Dreaming


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 17 Şubat

2013 albümü Currents ile oyalanırken gelen bu tank gibi albüm, Sherri DuPree'nin kadife sesi ve galaktik düzenlemeleriyle muazzam nokta atışı olarak hafızamda yer etti. Gücünü bağımsız ruhundan alması ve her şarkıda biraz daha devleşmesi ölçeğinde görkemli önemsizliklerimize düşülen bir kaynakça adeta. 

Favori şarkı: Always Wrong
Film olsaydı: Fox and His Friends

84. Nightlands I Can Feel the Night Around Me  


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 5 Mayıs

Yılın Devendra Banhart'ı seçmekten zerre utanmadığım muazzam bir kafa izni albümü. Yaz gecesi rüyalarına birebir. Bütün bir kış dönebilitesiyle bugünlerde de yüzümüze sıvayabiliyoruz. 

Favori şarkı: Depending On You
Film olsaydı: Le Havre

83. Waxahatchee Out in the Storm


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 14 Temmuz

Saykedelya müzik ödüllerinin gediklilerinden saçyürek yine bir şekilde el yordamıyla buldu yerini. Yasını koruyan ama onu küçük zevklerinde şekillendirebilen, mutlu bir yerden taşırabilen şahane bir kadın Katie. Daha önce gruba bulaşmamış birisi için şevkle öneremem belki ama geniş zamanlarda şans vermelik başka bir dünya kapısı.

Favori şarkı: Silver
Film olsaydı: Heathers

82. Said the Whale As Long as Your Eyes Are Wide


Tür: Indie Pop | Çıkış Tarihi: 31 Mart

Her yıl albüm yapmışlar mı diye mutlaka kontrol ettiklerimden biri olarak 4 yıl sonra iş çıkışı birasında buluşmuşum gibi bir karşılaşma. Tüm albümlerinin hiss-i panoraması tadında konuşuyor üstelik.  Ev gibi sakinleştiren, sokak gibi harekete geçiren, denizler gibi sağaltan leziz bir buluşmaydı ezcümle. 

Favori şarkı: I Will Follow You
Film olsaydı: Kes

81. Violents Awake and Pretty Much Sober


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 28 Nisan

Hüzünlü huzurunu elektronikten iyi alabilen grupların aşığıyız. 2014'ten beri gelişimlerini gözlemlemekten son derece memnunum. Katmanlarca orkestral altyapı, mis gibi androjen vokaller ve ilk dinleyişte yerleşen melodik mühendisliğiyle en değerlilerden. Röyksopp, Portishead filanca yokluğunda...  

Favori şarkı: Awake and Pretty Much Sober
Film olsaydı: Life During Wartime

80. MUNA About U


Tür: Dark Pop | Çıkış Tarihi: 3 Şubat

Yaşasın hayattan bitap düşmüş kadın band'ler. Tam yerine rast gelip manzara koymalık günlerde aylık akbil işlevi gördü vapurlarda. 80'ler itibariyle birkaç decade'i müziklerinde hap gibi almak yanı sıra sadece 0,99 kuruş farkla taraflarından kucaklanmak mümkün.

Favori şarkı: Winterbreak
Film olsaydı: The Man Who Fell to Earth

79. Ten Fé Hit the Light


Tür: Indie Rock | Çıkış Tarihi: 27 Ocak

En sevdiğim festival line-up slotlarından biri olarak One Love'da saat 17:00 grubu tam da. Yaklaşık 5 yıldır teklilerini önümüze atıp idare ettiren aşırı iddiasız oluşumdan ultimate indie şahaneliği. Bu ara Single, No Return teklisiyle günlerimize yeniden doğmaları da yenilir yutulur güzellik değil.

Favori şarkı: Elodie
Film olsaydı: Breakfast Club

78. Austra Future Politics


Tür: Indie Electronic | Çıkış Tarihi: 20 Ocak

Kasım'da konserine gidemediğim için henüz tam olarak kahrolmadığım, ama kafası yeni gelen. Yıl başından beri 2017 havuzumda shuffle'da denk gelip "bu da mı bununmuş"ların müsebbibi. Bağırgan barok esanslı vokal kullanımından dinamik varyetesine Florence'in bu yıl albüm çıkarmışı da desek mi? Hoş geldiniz Kanada lokumları. 

Favori şarkı: I Love You More Than You Love Yourself
Film olsaydı: Marie Antoinette

77. From Kid Favorite Storm


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 7 Nisan

Muazzam yetkinlikteki ses tasarımı kulakları ve organları titreten cinsten. Yılın en kaçmayacak çalışmalarından biri olarak gezegen büyüklüğünde hoparlörler yapıp evrene dinletmek lazım. 

Favori şarkı: World Goes Slow
Film olsaydı: Paprika

76. Warhaus Warhaus


Tür: Alternative Indie | Çıkış Tarihi: 13 Ekim

Balthazar'dan Maarten Balcaen'in alter egosu kalıbında acayip seksiliğe devam. İkinci solo albümü de kallavi bir yol albümü olarak çok iyi çalışmaktan başka sonbahardan sağ çıkarma, sigaraya düşürme, tokatlayıp hakikate uyandırma gibi yan etkileri de mevcut. Yılın bayağı en iyilerinden. 

Favori şarkı: Dangerous
Film olsaydı: The Man Who Wasn't There


- Günler içinde 2. parça tekmili birden 75-36'da görüşmek üzere -






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yılın En İyi 100 Albümü

Indian Fighting a Jaguar (Henri Rousseau, 1910) İnsanlık olarak 'hayal kırıklığı'na yeni bir isim arasaydık '2023'ü önermek ...